Категорії: Здоров'я

Реабілітація після травми спинного мозку

Хребет і спинний мозок влаштовані дуже надійно. У звичайних умовах їх практично неможливо пошкодити, тому перелом хребта або інша травма, через яку ушкоджується спинний мозок – досить рідкісне явище. 

Зазвичай це трапляється в екстрених ситуаціях: автомобільна аварія, стихійне лихо, падіння з висоти, поранення спинного мозку. Від типу травми залежить характер ушкодження та шанси на повне відновлення спинного мозку.

Для чого потрібна реабілітація 

Реабілітація дає змогу:

  • Відновити або компенсувати втрачені функції, повернути максимальну самостійність.
  • Знизити ризик ускладнень.
  • Допомогти впоратися з психологічними проблемами.
  • Адаптувати людину до повсякденного життя після травми.

Команда фахівців з реабілітації 

Програма реабілітації має бути суто індивідуальною і проходити за участю мультидисциплінарної команди фахівців.

Лікар-реабілітолог (невролог) – координує лікування, фіксує цілі реабілітації та етапи відновлення.

Фізичний терапевт – допомагає відновити рухові функції, вчить пацієнта перевертатися в ліжку, пересідати в інвалідний візок, самостійно стояти. За необхідності допоможе підібрати допоміжні засоби переміщення.

Ерготерапевт – вчить людину виконувати побутові завдання: вмиватися, одягатися, приймати їжу, дотримуватися особистої гігієни. Порадить спеціальні столові та кухонні прилади, проконсультує щодо зниження ризиків падіння та адаптації квартири.

Психолог (нейропсихолог) – допомагає впоратися з переживаннями, які турбують через травму, надає психологічну допомогу родині пацієнта. 

Особливості реабілітації після травми хребта

Центр нейрореабілітації Result займається відновленням пацієнтів після травми спинного мозку. Після ретельної оцінки стану пацієнта складається індивідуальний план реабілітації, призначається відновлювальні процедури. 

На першому етапі відновлення слід поліпшити роботу органів дихання. Допоможуть рекомендації фізіотерапевта, зокрема щодо правильного розміщення в ліжку та візку.   

Важливо уникати тривалих пасивних положень, оскільки вони можуть призводити до утворення пролежнів і контрактур. Наприклад, контрактури колінних суглобів заважають пацієнтові пересідати з інвалідного візка на ліжко. 

Необхідно буде звикнути, що деякі дії тепер потрібно буде робити зовсім іншим чином. Усі поліпшення, які настануть, відбуватимуться поступово. 

Іноді спочатку слабо даються рухи навіть за умови, що необхідні нервові волокна збережені. Це пов’язано з тим, що м’язи та суглоби здатні «забувати», як здійснювати свої функції, якщо довго не були залучені. 

Не варто цього лякатися, просто потрібно буде заново навчити їх працювати, і через певний час рухи даватимуться без зусиль. У цьому допоможуть фахівці центру Result, щоб повернути максимальну незалежність і відновити втрачені функції.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Читайте також